Home arrow Achtergronden

Overzicht

Botanische naam: Brugmansia arborea
Beter bekend als: Angel’s Trumpet, Tree Datura
Familienaam: Solanaceae (Nachtschade)
Oorspronkelijke groeiomgeving: Azie, Zuid-Amerika (Andes gebergte)

Brugmansia is een geslacht van planten uit de uiterst giftige nachtschadenfamilie (waartoe ook de aardappel en tomaat behoren) en is nauw verwant aan de kleinere Daturaplant (doornappel), g146ook een telg uit dezelfde schadelijke familie. Niet zo vreemd dus dat de verschillende Brugmansia-soorten vroeger onder het geslacht Datura (en vandaar de bijnaam Tree Datura) ingedeeld waren.

Alle Brugmansia soorten komen van nature voor op hoogten van boven de tweeduizend meter in Azië en Zuid-Amerika. Waarschijnlijk worden de zaden en de bladeren van deze plant – die de krachtige tropane hallucinogene alkaloïden scopolamine, hyoscyamine en atropine bevatten – daar al duizenden jaren ingenomen voor recreatieve of sjamanistische intoxicatie. Om in contact te komen met voorvaderen en om in de toekomst te kunnen kijken bijvoorbeeld. Enkele indianenstammen staan echter bekend om het toedienen van de B. arborea aan hun lastige en drukke kinderen. Als niets meer hielp, bracht het drankje met de gemalen zaden en bladeren hun kroost altijd wel tot bedaren. Een luguber gebruik tenslotte: Soms werden vijanden gedrogeerd met de Brugmansia arborea, waarna ze levend begraven werden. Het gebruik van Brugmansia kan zeer gevaarlijk zijn. Overdosering kan de dood tot gevolg hebben.

Door de geschiedenis heen zijn er erg veel schilderingen en documenten opgedoken waaruit al deze gebruiken rondom de datura_stramonium1Brugmansia arborea, de ‘Angel’s Trumpet’ blijken. Intussen zijn ze als sierplant in Europa en Noord-Amerika bekender dan als entheogen. 

Brugmansia arborea is doorgaans makkelijk op te kweken. Plant de zaden (buiten) vlak voor de laatste vorst van het seizoen in vochtige, vruchtbare en losse grond. Regelmatig water geven in de zomer, maar in de winter wat zuiniger. De beste plaats voor de B. arborea is deels in de volle zon, deels in de schaduw. Bloeiperiode is vanaf april/mei (in warmere klimaten) tot en met de eerste herfstmaanden. Heel soms, bij een zachte winter, blijft de B. arborea doorbloeien tot in december. Bij koude winters hebben buiten-arborea’s bescherming nodig. Dat wil zeggen, de planten, de wortels zijn dan in ‘winterslaap’ en zullen niet veel last ondervinden van de vorst. Zij zullen vanzelf weer nieuwe spruiten gaan produceren in de lente. Het stekken van deze plant kan heel gemakkelijk door gewoon in de zomer een tak af te snoeien (15-20 cm in lengte) en die vervolgens wortel te laten schieten. brugmans

 Het geslacht is vernoemd naar Sebald Justinus Brugmans (Franeker 1763- Leiden 1819), een bekend hoogleraar in verschillende natuurwetenschappen aan de Leidse universiteit. 

De Brugmansia’s danken hun ‘nickname’ aan de trompet-achtige bloemen die spectaculair groot en felgekleurd kunnen zijn (die van de B. Arborea zijn wit tot crèmewit). Een volwassen Brugmansia kan 10 tot 12 meter hoog worden, dus je kunt je voorstellen wat een fantastisch gezicht het is wanneer deze van onder tot boven behangen is met ‘engelentrompetten’.

Note: de Brugmansiais zijn ook zeer populair onder bijen, vogels en vlinders.This Category is currently empty.
Inloggen

Wachtwoord vergeten?